Oamenii percep temperatura în functie de mediul ambiant: Daca peretii sunt calzi, temperatura aerului poate fi mai scazuta decât cea normala, fara ca diferenta de temperatura sa fie sesizata de om. Chiar si la o temperatura a aerului de 18 grade, încaperea e perceputa ca având temperatura placuta. Este unul din motivele pentru care sistemul de încalzire cu radiatii infrarosii consuma mai putina energie.
Un alt motiv important este faptul ca obiectele au capacitatea de a înmagazina caldura mai repede si mai mult timp decât aerul. Peretii cedeaza aceasta caldura uniform aerului din încapere. Iar daca se deschid ferestrele, caldura nu paraseste asa simplu încaperea, fiind bine fixata în pereti. De asemenea datorita faptului ca peretii sunt calzi, datorita razelor infrarosii, se preintampina aparitia mucegaiurilor, un alt avantaj al panourilor radiante cu infrarosu.
În plus, temperatura încaperii e reglata foarte precis: Daca în încapere patrund raze solare, ele încalzesc la rândul lor peretii si obiectele din încapere, situatie de fapt semnalata de termostat, care decupleaza automat instalatia. Perioada în care nu se consuma deloc curent electric